Viisi keinoa lisätä vastuullisuutta vaatehankinnoissa

Viisi keinoa lisätä vastuullisuutta vaatehankinnoissa

On selvää, että ulkoilu on antoisaa, kun varusteet ovat kunnossa. On ilo nauttia luonnosta, kun sade ja viima eivät pääse vaatteiden läpi. Tai kun vaatekerrosten alla riittää lämpöä, eikä vilu varasta hymyjä.

Mutta yhtälailla on selvää, että vaateteollisuuden negatiiviset ympäristövaikutukset ovat merkittäviä, eikä uusien retkivaatteidenkaan jatkuva hankkiminen ole missään määrin oikeutettua – saati järkevää. Oma lukunsa ovat myös tuotannon ihmisoikeuskysymykset ja muut vastuullisuusnäkökulmat.

Mutta mistä tietää, mitä voi ostaa? Miten voi toimia vastuullisesti? Mikä on oikeutettua? Miten löytää tasapaino? Mitä voi tehdä auttaakseen muita?

Vastuullisuus vaatehankinnoissa herättää paljon kysymyksiä ja runsaasti vastauksia, mutta on tärkeää myös ymmärtää, ettei kenenkään tarvitse olla välittömästi täydellinen. On suuri klisee todeta, että jokainen pienikin askel on tärkeä. Mutta tämä on ehdottomasti totta.

Tässä jutussa esitellään viisi tällaista pientä askelta, joiden avulla jokainen voi kulkea edes hitusen kohti parempaa maailmaa.

vastuullisuus - pojat kävelevät metsässä kohti hitusen parempaa maailmaa

1. Osta harkitusti hyvää

Ensimmäinen askel kohti vastuullisempaa kuluttamista on harkinta. Ei pidä ostaa turhaa. Eikä huonoa.

Hyvällä tuurilla loistaviakin tuotteita voi löytää käytettynä, mutta myös uuden hankinnassa on iso rooli sillä, mitä ostaa: Kun hankkii vastuullisesti tuotettua, laadukasta ja kestävää, pystyy karsimaan oleellisen osan syntyvästä ympäristökuormasta. Kun tuote kestää lukuisia vuosia ja useamman lapsen käyttöä, se maksaa itsensä moninkerroin takaisin – monessa mielessä.

Ja kun jo tuotteen valmistuksessa on hyödynnetty mm. kierrätysmateriaaleja, onnistuu hiilijalanjälki pysymään maltillisena.

Olkian vastuullisuudesta voi lukea osoitteesta olkia.fi/pages/vastuullisuus.

harkitusti - poika vuolee puukolla puuta mestässä

2. Kierrätä

Kun on hankkinut laadukkaan tuotteen, se myös kestää pitkään. Ja kun tuote kestää pitkään, siitä ehtii iloita useampikin ihminen – erityisesti lasten kohdalla.

Koska lapset kasvavat, tuotteiden käyttöikä jää yhden henkilön osalta väistämättä rajalliseksi, mutta onneksi vaatteet ja kengät voivat jatkaa elämäänsä seuraavilla käyttäjillä.

Yksi helppo kierrätyskanava laadukkaille vaatteille on Suomen suurin second hand -verkkokauppa, Emmy. Emmyn kautta kuka tahansa voi myydä ja ostaa hyväkuntoisia laatutuotteita, ja säästää näin sekä luontoa että lompakkoaan.

Koska Olkia haluaa kannustaa kaikkia vastuulliseen kuluttamiseen, se – paitsi myy vain laadukkaita tuotteita – toimii myös Emmyn yhteistyökumppanina.

Olkia tarjoaa asiakasetunaan vanhoja tuotteitaan myyville ilmaiset Emmy-toimitukset sekä lisäksi mahdollisuuden 10 prosentin lisätuottoon, mikäli Emmyn myyntivoitot käyttää Olkian lahjakorttiin. (Lue lisää osoitteesta olkia.fi/pages/olkia-x-emmy.)

puhelin missä Emmy second hand kaupan sivu avattuna takin päällä

3. Huolla ja korjaa

Laadukas kestää pitkään, mutta tästä huolimatta paraskin villa saattaa nukkaantua ja kestävimpienkin housujen polvet kulua. Jokaisen tuotteen kohdalla onkin tärkeää pitää niistä hyvää huolta, hoitaa oikein ja ymmärtää korjaamisen merkitys.

Reiät on helppo paikata valmiilla paikkatarroilla ja nypyt poistaa nukkaleikkurilla. Pyykit on hyvä pestä kullekin materiaalille tarkoitetulla aineella ja oikeassa lämpötilassa – ja vain silloin, kun todella on tarve.

Olkian valikoimista löytyy myös erilaisia tekstiilien hoito- ja korjaustuotteita, ks. olkia.fi/collections/lasten-ja-nuorten-tekstiilien-hoitotuotteet.

gear aid paikkauslaastarilla vaatereiän paikkaus

4. Auta

Sen lisäksi, että Olkia haluaa olla mukana ilmastokuorman pienentämisessä (kannustamalla kierrätykseen ja vaatteiden huoltoon sekä myymällä vain vastuullisia laatutuotteita), se haluaa omalta osaltaan mahdollistaa myös entistä tasa-arvoisemmat ulkoilumahdollisuudet kaikille lapsille.

Emmy-kumppanuuden lisäksi Olkia tekee yhteistyötä Hope-hyväntekeväisyysjärjestön kanssa. Jokaisesta Olkia Play -ostoksesta lahjoitetaan vähintään 1 % Hopen kautta vähävaraisille lapsiperheille – joko rahana tai tuotteina (ks. olkia.fi/pages/olkia-x-hope). Lahjoitus annetaan puolivuosittain, ja viimeksi syyskuun lopussa Olkia lahjoitti yli 500 euron arvosta uusia ulkoilutakkeja, -housuja ja pipoja nuorille, joiden vaatteista on järjestön asiakasperheissä jatkuva pula.

Myös me olemme kierrättäneet jo vuosia kaikki lastemme pieneksi menneet, hyvinä säilyneet vaatteet ja kengät Hopen kautta niille lapsille, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta tällaisiin. On ollut suuri ilo voida auttaa.

hope - yhdessä ja yhteisesti ry nettisivut auki puhelimessa takin päällä

5. Tue kotimaista pienyrittäjää

On myös ilo voida auttaa kotimaisia pienyrittäjiä keskittämällä vaatehankinnat suomalaisiin yrityksiin. Kaikkea ei valmisteta Suomessa, mutta lähes kaikkea täällä myydään. Olkia on hyvä esimerkki pienestä kotimaisesta yrityksestä, joka haluaa tehdä hyvää – ja jolle haluaa myös itse tehdä hyvää.

Olkian valikoimista löytyy ulkomaisten laatumerkkien (esim. Fjällräven, Picture Organic, SIGG) ohella useita suomalaisia tuotteita (mm. Halti, Reima, Superyellow, VAI-KO).

Ostamalla suomalaista, tukee kotimaista. Mutta myös ostamalla suomalaiSELTA, tukee kotimaista.

poika paistaa lettua nuotiolla lapin luonnossa olkian myymät tuotteet päällä
lapsi ulkoilemassa pipo päässä
Olkiasta voit lukea lisää myös osoitteesta
 outdoorfamily.fi/olkia-piknik-porkkala.

 

Kuvien vaatteet: Superyellow COAST -puuvillapipo (navy & jade), Makia Noel Beanie puuvillapipo (black), Didriksons Corin Kid's Full-zip softshell-huppari (dive blue), Helly Hansen Jr Champ Half-zip Midlayer fleece-anorakki, Fjällräven Kids Vidda Trousers ulkoiluhousut (blue mountain), Huippu Jr Re-down II jacket kevytuntuvatakki (black) ja Fort Jr Dx Shell pants ulkoiluhousut (black). 

Kuvat: Johanna Kleemola / Outdoor Family

Kirjoittaja – Johanna Kleemola / Outdoor Family

Johanna Kleemola on espoolainen kolmen lapsen äiti. Hänellä on yli 20 vuoden tausta viestintäalalta, mm. toimittajan ja viestintäkonsultin töistä. Johannan ja hänen perheensä ulkoiluelämää voit seurata IG @outdoorfamily.fi ja osoitteesta outdoorfamily.fi.

Johanna Kleemola – Outdoor Family, henkilökuva portrait

 


Huomaathan, että tarkistamme kommentit ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


Suosikkituotteet kevääseen
Miten saada mahdollisimman pitkä elinkaari lastenvaatteille?
Viisi keinoa lisätä vastuullisuutta vaatehankinnoissa