Näin pidennät vaatteiden käyttöikää

Näin pidennät vaatteiden käyttöikää

OIKEA VARUSTEIDEN HOITO PIDENTÄÄ TUOTTEIDEN IKÄÄ JA ON VASTUULLISTA

Vaatteiden oikeanlainen huoltaminen ja korjaaminen on yksi tärkeimmistä osa-alueista ekologisessa kuluttamisessa ja ulkoilussa, sillä mitä pidempään vaatteesi kestävät, sitä vähemmän tarvitsee ostaa uutta!

Aktiivisten seikkailuittesi jälkeen varusteesi tarvitsevat huolenpitoa. Ajan myötä mm. kalvollisten kuorivaatteiden pintakyllästys alkaa kulua, hengittävät huokoset tukkiutua ja niiden suojaavat ominaisuudet heikentyä, jollet huolla vaatteitasi säännöllisesti ja oikein.

Useimmat vedenpitävät tuotteet ovat viimeistelty kemiallisella & Durable Water Repellent eli DWR-pinnoitteella. DWR-pinta heikkenee käytössä, mikäli vaatetta ei puhdista, pese ja huolla säännöllisesti. Kun ylläpidät DWR-pintaa, se toimii oikein pitäen sinut kuivana ja hengittävyyden optimaalisella tasolla. Lisäksi varusteiden käyttöikä on huomattavasti pidempi, kun niitä huoltaa oikein.

Jotta voisit huolehtia varusteistasi parhaalla mahdollisella tavalla ja taata niiden toimivuuden aktiivisessa käytössä, keräsimme sinulle varusteiden pesu-, hoito- ja huolto-oppaan.

Tekniset kuorivaatteet

Vedenpitävät ja hengittävät kuorivaatteet ovat tulleet monille tutuiksi viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana. Niitä on hoidettava asianmukaisesti pitkäikäisyyden ja toimivuuden varmistamiseksi. Teknisten vedenpitävien ja hengittävien materiaalien tulee olla puhtaita, jotta ne toimivat oikein. Lisäksi niiden elinikä pidentyy oikealla hoidolla merkittävästi.

Vedenpitävän vaatteen toiminta perustuu tiiviiseen yhteispeliin pintakankaan ja kalvomateriaalin kanssa. Kun vaatteen pinta on kuiva, myös vedenpitävän kalvon hengittävyys säilyy. Jos pintakangas pääsee kastumaan kuluneen DWR-käsittelyn vuoksi, heikentyy myös tuotteen hengittävyys.

Nykyaikaiset retkeily- ja ulkoilutuotteet voidaan pestä vedellä ja tuotteelle sopivalla pesuaineella. Ulkoilutuotteiden pesuun on suositeltavaa käyttää nestemäistä, vähän vaahtoavaa pesuainetta, kuten valikoimastamme löytyvää Nikwaxin Tech Wash pesuainetta. Tavallisia pesuaineita kannattaa välttää, koska niiden vaahtoavat ainesosat luovat sakkaa, jota on vaikea huuhdella pois. Materiaaliin jäänyt sakka heikentää mahdollista hengittävyyttä ja kykyä hylkiä vettä.

Vaatteet pestään tuotteiden pesu- ja hoito-ohjeiden mukaisesti joko käsin tai pesukoneessa. Sulje vaatteen vetoketjut ja tarrakiinnitykset. Muista löysätä myös kiristysnauhat, jotta tuote on mahdollisimman väljänä pesuun mentäessä. Puhdista vanhat pesuaineen ylijäämät pesukoneestasi ennen tuotteesi pesua. Kuorivaatteita pestessä on syytä välttää huuhteluaineita sekä valkaisuaineita.

Kuivaa vaate huoneenlämmössä. Tekniset vaatteet voivat olla herkkiä liialliselle kuumuudelle, joten esimerkiksi rumpukuivausta kannattaa välttää.

Kyllästys 

Vedenpitävä ja hengittävä vaate on syytä kyllästää siinä vaiheessa, kun vesi eienää jää helmeilemään takin pinnalle.

Valikoimassamme olevat Nikwaxin TX.Direct -tuotteet sopivat kaikille vedenpitäville ja hengittäville vaatteille. TX.Direct on vesipohjainen kyllästeaine, joka kyllästää vaatteen pinnan.

Yksi käsittely kyllästeellä säilyy kankaassa useiden pesujen ajan. TX.Direct kyllästeet eivät myöskään sisällä ympäristölle haitallisia fluorihiiliyhdisteitä, ja sen lisäksi ne ovat biohajoavia. Parhaan kyllästys tuloksen saamiseksi vaate kannattaa pestä ennen kyllästämistä.

Suosittelemme käyttämään suihkutettavaa Nikwax TX.Direct Spray-On -tuotetta märälle kankaalle. Suihkuta kyllästettä tasaisesti noin 15 cm päästä vaatetta. Anna tuotteen kuivua muutama minuutti, jonka jälkeen poista mahdolliset valumatta kostealla liinalla. Muista tarkistaa, että vaatteen kaikki osat käsitelty ja pyyhi lopuksi vielä kaikki ylimääräiset valumat pois.

Suihkutettavan kyllästeen lisäksi on Nikwaxin valikoimasta löytyy myös TX.Direct Wash-In -kylläste, jolla kyllästyksen voi suorittaa pesukoneessa tai isossa astiassa. Pese vaate aina ennen kyllästämistä. Laita sen jälkeen pesuainekaukaloon tai pesupalloon kylläste ja pese vaate uudelleen lyhyellä ohjelmalla. Tämän jälkeen voi kuivata vaatteen huoneenlämmössä.

Vaatteeseen pestäviä kyllästeitä käytettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että kyllästeaine todella kattaa koko vaatteen - myös kuorivaatteiden vedenpitävän sekä hengittävän kalvon sisäpinnan, sekä sisäpinnan mahdolliset vuorimateriaalit. Näitä sisäpintoja ja vuoria ei ole tarkoitettu kyllästettäväksi vettä hylkiviksi, joten pestävä kylläste saattaa heikentää vaatteen hengittävyyttä. 

Nikwaxin kyllästeet eivät tarvitse aktivoituakseen lämpökäsittelyä, joten vaatteesi on heti käyttövalmis kuivuttuaan.

Untuvatuotteet

Untuvatuotteiden pesu kannattaa, sillä puhdas untuva eristää likaista paremmin, ja on näin ollen lämpimämpi.

Noudata aina untuvatuotteita pestessäsi valmistajan pesuohjeita, sillä tuotteen päälliskankaat ja muut yksityiskohdat saattavat vaatia erityisiä puhdistuskeinoja, kuten kuivapesun pesulassa.

Untuvatuotteen pesu tapahtuu sille tarkoitetulla nestemäisellä pesuaineella, kuten
Nikwax Down Wash Directilla. Seuraa tarkasti pullon annosteluohjetta, jotta et käytä pesuainetta liikaa. Perinteisiä jauhemaisia tai valkaisevia pesuaineita ei saa käyttää untuvatuotteita pestäessä.

Pese mielellään yksi untuvatuote kerrallaan, sillä untuva vaatii runsaasti tilaa ja vettä puhdistuakseen. Huuhteluohjelmaa kannattaa käyttää muutaman kerran enemmän kuin normaalisti, jotta mahdolliset pesuainejäämät saataisiin pois.

Kuivaa tuote joko tasokuivauksessa tai rumpukuivauksessa tuotteen pesuohjeita noudattaen. Kuivausrumpu on kätevin tapa kuivattaa pesty untuvatuote, sillä kuivausaika on lyhyempi kuin tasokuivauksessa, eikä untuva pääse paakkuuntumaan yhtä herkästi.

Tarkista pesulapusta, sopiiko rumpukuivaus juuri sinun tuotteelle. Rumpukuivauksessa käytä alhaista lämpötilaa ja mahdollisimman pitkää kuivausaikaa. Keskeytä kuivausohjelma aina välillä pöyhiäksesi untuvaa kevyesti käsin. Kuivauksen jälkeen, tasoita untuvatäyte taputtelemalla ja pöyhimällä sitä hellästi.

Villan pesu

Villa on luonnostaan rasvaista, jonka takia se sietää kosteutta hyvin paljon. Villakuitu on itsepuhdistuvaa eikä sitä suositella pestäväksi liian usein, koska hellävarainenkin pesu vie vähän kuidun luonnollista rasvaa. Käytön jälkeen villavaatteet kannattaakin ripustaa mieluummin tuulettumaan kuin pestä se heti.

Tarkista ennen pesua tuotteen pesuohjeet. Joitain villoja ei saa pestä koneessa.
Käsinpesu on aina paras vaihtoehto villaiselle tuotteelle. Jos vaatteessa on pieniä tahroja, ne on helppo pestä käsin. 

Käytä vain villalle tarkoitettua pesuainetta, ne ovat aina nesteitä, kuten Nikwax Wool Wash pesuainetta. 

Kirjoittaja - Tero Blomberg, Trotro Distibution Oy - Nikwaxin maahantuoja


Huomaathan, että tarkistamme kommentit ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


Suosikkituotteet kevääseen
Miten saada mahdollisimman pitkä elinkaari lastenvaatteille?
Viisi keinoa lisätä vastuullisuutta vaatehankinnoissa