PROJEKTINA UUSI KAVERI LIIKKUMISEEN
Me kaikki vanhemmat tiedämme, että lapsen kanssa liikkuminen vaatii välillä hermoja ja pitkäjänteisyyttä. Iltakävely ei etene sillä vauhdilla mitä ehkä itse toivoisimme. Futiskentällä ”höntsätessä” tunteet voivat nousta pintaan, niin aikuisella kuin lapsella. Mutta kolikon toisella puolella on niin paljon hyvää, että yhdessä liikkuminen pienemmänkin lapsen kanssa kannattaa ottaa jokapäiväiseksi rutiiniksi.
Kahden pienen lapsen äitinä, motivoin itseäni ajatuksella, että lapsistani kasvaa minulle oikein oivia tulevaisuuden liikuntakamuja. Kun onnistun sytyttämään heissä koko elämänaikaisen liikuntakipinän, on meillä edessä paljon yhteisiä ja onnistuneita liikunnallisia hetkiä, niin arjessa kuin lomilla.
Joten kasvatetaan itsellemme siis liikkuva kaveri. Ei mene kauaa, kun se taapero, joka nyt hidastaa hiihtolenkkiä, eikä pääse juurakon yli maastopyörällä, polkaisee meistä ohi. Hän jaksaa ja hän osaa. Eikö meistä vanhemmista jokainen halua sitä?
Oikealla asenteella lapsen kanssa liikkumaan
Kyse ei ole pelkästään jaksamisesta ja osaamisesta. Ei todellakaan. Kyse on enemmänkin asenteen omaksumisesta ja terveestä elämästä lapselle. Koko lapsen elämänkaaresta. Tilastojen mukaan lapsemme lopettavat ohjatun liikunnan 10.6-vuotiaana ja nuorista enää pari prosenttia liikkuu suositusten mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että emme ole onnistuneet kasvattamaan liikunnallisia elämäntaitoja rakastavia nuoria.
Meidän vanhempien täytyy siis omaksua uudenlainen asenne. Kaikki yhdessäolo ja liikunta on hyödyllistä. Se, ehkä tylsä ja haastavakin liikunta lapsen kanssa, on varmasti parempi kuin liikkumattomuus. Paljon parempi.
Ja tämä asenne tarttuu myös lapselle. Hän oppii, että ei haittaa, jos polveen tulee reikä, vaatteet ovat kurassa tai mustelmia kertyy pieneen kehoon. Asenteen, jossa tehdään yhdessä ja yritetään. Uskalletaan koittaa uusia juttuja, joita vanhempikaan ei kovin hyvin osaa. Heittäydytään ja ollaan yhdessä. Onnistutaan ja kaadutaan. Nauretaan ja noidutaan. Lapselle liikunnallinen ja kokeilunhaluinen elämäntapa synnytetään varhaislapsuudessa.
Liikkumisesta yhteinen juttu
Uusi kaveri liikuntaamme tuntuu ikuisuusprojektilta. Ei se sitä ole. Se on lyhyt hetki aikuisen maailmassa, mutta pitkä ja antoisa retki lapselle. Suodaan se retki lapselle.
Aikuinen, tee siis lapsen kanssa kokeiluja. Tarjoa harrastuksia, joita itse olet harrastanut ja myös niitä, joita et ole. Kokeile tasapainoitella fillarin päällä, heittäydy kikkailemaan pallolla ja tehkää iltakävelystä yhteinen rutiini. Näistä kokeiluista saattaa syntyä lapselle koko elämän kestävä intohimo. Nostetaan takapuolet siis ylös sohvalta, vaihdetaan turha ruutuaika liikunnallisiin hetkiin ja näytetään esimerkkiä. Liikkuvan lapsen takana on liikkuva aikuinen.
Koska on oikea aika aloittaa
Projekti kannattaa aloittaa aina, oli lapsesi vielä taapero tai jo teini-ikää lähestyvä. Koskaan ei ole liian aikaista tai myöhäistä. Koskaan ei ole väärä aika, vaan aika on aina oikea. Lapsesta saat varmasti hyvän kaverin tehokkaaseen liikkumiseen. Muista kuunnella lasta ja hyväksyä hänen halunsa. Jos hänen valitsemansa liikuntamuodot eivät kuulu omiin intohimoihisi, mitä sitten? Sen nopeammin jäät kakkoseksi, eikä sekään haittaa.
Perheen kanssa liikkuminen, ulkoileminen ja touhuaminen ovat valintoja, joiden myötä lapset oppivat liikkumisen kuuluvan päivittäiseen elämään.
Paikoillanne, valmiina, nyt. Projekti voi alkaa.
Kirjoittaja - Heidi Leivo
Kuvat - Geego Kids
Heidi Leivo on perheliikuntakonsepti Geego Kidsin toimitusjohtaja ja yksi perustajista. Geego parantaa perheiden hyvinvointia ja elämänlaatua innostamalla niin lapset kuin aikuiset liikkumaan yhdessä.
Jätä kommentti